torstai 31. joulukuuta 2020

Arki ja juhla

Joulunajan juhlakausi on tullut nyt uuden vuoden kynnykselle ja kestää vielä loppiaiseen.  Jossakin kohtaa joulukoristeet pakataan laatikoihin ja ehkä pientä haikeutta tuntien kuusi viedään pois. Alkaa taas arki.

Vaikka elämämme on pääosin arkea, olisi hienoa, jos voisimme saada siihenkin juhlan tuntua. Kuinka joulun sanomaan kuuluva taivaallinen kirkkaus voisi valaista myös tätä perusarkea? Sitaatti ruotsalaisen piispa Martin Lönnebon kirjasta ”Elämän kangas” voisi olla yksi vastaus kysymykseen:

Harjoittele viikon jokaisena päivän elämän suurinta taidetta, hyvän sydämen silmällä näkemistä. Silloin maailma tulee ikuisen maailman läpäisemäksi. Yksinkertainen tulee tärkeäksi. Pyhimys ehkä tiskaa ja tyhjentää yöastian. Kun heräät aamulla, rukoilet: ”Jumala, salli minun tänään nähdä pyhä läsnäolosi.” Näin etsit päivisin Jumalan kasvoja, et turhan järkeilyn avulla, vaan jäljittämällä hyvyyden merkkejä ja olemalla itse hyvyyden vähäinen työkalu.

Jos pyrimme olemaan hyvyyden vähäisinä työkaluina, se epäilemättä luo pyhää loistetta omaankin elämäämme. Kolossalaiskirje antaa meille myös neuvon, joka voi tuoda kirkkautta arjen harmauteen: ”Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille.”

Arkinen elämäni voi olla jumalanpalvelusta, joka on otollista Jumalalle. Joskus ihmiset kiittävät, joskus ehkä moittivatkin. Vaatimattomat ponnisteluni samoin kuin oma vajavainen minäni ovat kuitenkin Jumalalle otollisia Kristuksen tähden. Tämän kuin muistamme, jaksamme opetella hyvän tekemistä.

Hyvän joulun toivotusten ohella toivotetaan yleensä myös onnellista uutta vuotta. Onni näyttää kuitenkin usein pakenevan etsijäänsä. Mutta kun opettelemme olemaan hyvyyden työkaluina ja pyrimme hoitamaan tekemisemme kuin Herralle, tulee onnikin vaivihkaa luoksemme.

Jos arkemme ei alkavana vuonna olekaan pelkkää juhlaa, olkoon siinä kuitenkin myös juhlan tuntua. Onnellista uutta vuotta 2021!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti