perjantai 15. tammikuuta 2021

Ovi ehtoollispöytään on avautumassa

 Hämeenkyrön kirkon jumalanpalveluksia on striimattu kevätjakson lisäksi loppusyksystä alkaen. Ja tämä käytäntö jatkuu toistaiseksi. Tietyssä mielessä joudutaan tulemaan toimeen tavallista laihemmin eväin. Striimi välittää puheen ja musiikin, mutta ehtoollisenviettoa se ei ole voinut korvata. Monilla onkin kaipuu päästä Herran pöytään.

 Monissa seurakunnissa on etsitty tapoja, joilla ehtoollista voitaisiin jakaa säädökset huomioiden ja turvallisuus säilyttäen. Nyt piispa on ohjeistanut laumaansa ja toimittanut seurakunnille ohjeen, jonka mukaisesti asiassa voitaisiin toimia. Piispa kirjoittaa:

 Pidän parhaimpana ratkaisuna käytäntöä, jossa välittömästi nettiin striimatun jumalanpalveluksen jälkeen tarjotaan mahdollisuus tulla samaan kirkkoon ottamaan vastaan ehtoollinen. Kutsu esitetään striimauksen aikana. Näin ne, jotka osallistuvat netissä messun johdanto-osaan ja sanaosaan, valmistautuvat hengellisesti käymään myös ehtoollisella. He ovat ottaneet osaa yhteiseen rippiin, rukoilleet ja kuunnelleet sanaa. Ehtoollisrukouksessa he ovat ylentäneet sydämensä Jumalan puoleen. Heidän kaipuunsa sakramentille voi täyttyä, kun heille mahdollistetaan tulla kirkkoon määräaikaan mennessä.

 Tämän mukaisesti aloitamme su 24.1. alkaen ehtoollisen vieton seurakunnassamme. Striimattu jumalanpalvelus kestää noin tunnin. Tämän jälkeen ehtoollista tarjotaan n. klo 11-12. Riippuen siitä, kuinka paljon väkeä kirkkoon tulee, siellä voi siis myös hiljentyä hetken. Piispa toteaa, että messun jatkaminen kuvatulla tavalla ei merkitse seurakuntalaisen kannalta ehtoollisen nopeaa nauttimista, vaan mahdollisuutta pysähtyä ja hiljentyä. Kanttorikin on edelleen kirkossa soittamassa ja omalta osaltaan jatkamassa aiemmin alkanutta messua. Kirkossa on myös mahdollisuus sielunhoidolliseen keskusteluun. Samaan hengenvetoon on todettava, että kirkossa voi tämän hetkisten määräysten mukaan olla yhtä aikaa max. 10 henkeä.

 Tämän verran on mahdollista sanoa tässä vaiheessa. Käytäntö varmaan hakee uomansa. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä tietää itse pääasia: muutamia pyhiä lukuun ottamatta (seuratkaa kirkollisia tiedotuksia) ehtoollista jaetaan jumalanpalveluksissamme 24.1. alkaen, vaikka kirkossa ei vielä voidakaan viettää normaalia messua. Näin on tarkoitus jatkaa samalla kun odotamme, että pandemia rauhoittuu niin paljon, että kirkkoon voidaan jälleen kokoontua yhdessä.

 Siihen asti olkaamme kärsivällisiä – ja iloitkaamme tästä mahdollisuudesta, joka on nyt avautumassa. Tervetuloa ehtoollispöytään!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti