keskiviikko 15. toukokuuta 2024

PAKANALLISTEN MYYJÄISTEN KYNNYKSELLÄ

Hämeenkyrössä Heiskalla järjestetään Pakanalliset Myyjäiset sunnuntaina 19.5. Tapahtuman järjestää Noita Ry. Sen tavoitteena on yhdistyksen kotisivujen mukaan ”suomalaisen kulttuuri-, kansan- ja uskomusperinnetietouden säilyttäminen ja opettaminen”. Tapahtuman mainoksen mukaan myynnissä on maanläheisiä käsitöitä, luonnontuotteita, taidetta, yrttejä, mystiikkaa ja magiaa. Luvassa on myös paljon tavanomaisesta poikkeavaa ohjelmaa. Tällaiseksi voinee tulkita ainakin saatavilla olevia hoitoja ja tulkintoja, joiden antajista mainittakoon Noitatohtorit, Öljynoita sekä selvännäkijä – meedio.

Ounastelen, että enemmistölle kansalaisista tämänkaltaiset tapahtumat - joita vuoden aikana järjestetään muuallakin – näyttäytyvät kulttuuritapahtumina, joissa on muinaisuuden ja salaperäisyyden tuomaa eksotiikkaa.  Sitä halutaan mennä aistimaan. Järjestävän tahon puolella lienee kulttuuriväen ohella myös pakanallisiin menoihin osallistuvaa joukkoa, jotka etsivät erilaista riiteistä sisältöä elämäänsä. Kaiketi yhteisöllisyyden kaipuu on yksi syy hakeutua tällaisen muinaisuskonnollisuuden pariin.

Seurakunnan paimenen näkökulmasta tapahtuma herättää myös huolta.  Syy on se, että nämä myyjäiset ovat ”pakanalliset”. Pakanuudella tarkoitetaan Raamatussa sellaista uskonnollisuutta, jossa ei tunneta Jeesusta Kristusta. Evankeliumin julistaminen Kristuksesta ja kutsu sen vastaanottamiseen ovat kuuluneet alusta alkaen kirkon työn ytimeen. Siksi kirkko tekee tänäkin päivänä lähetystyötä, kastaa ja opettaa sekä pyrkii myös tukemaan ihmisten kasvua kristittynä. Tapahtuma, joka luonnehtii itseään pakanalliseksi, on lähtökohtaisesti ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa.

Ajassamme on monenlaista hengellistä kyselyä ja etsintää. Osa siitä suuntautuu vanhojen uskomusten suuntaan. Ehkä syynä on joidenkin kohdalla se, että kirkko ei ole kyennyt vastaamaan heidän kaipuuseensa. Tässä mielessä uudet pakanuuden ilmenemismuodot ovat meille myös haaste. Erilaisten henkisyyden muotojen ja uskomusten markkinoilla kirkon tehtävänä on tuoda kuultavaksi Hyvän paimenen ääni:  ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo" (Joh.8:12).

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti