keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Maskit käyttöön!

Koronarintamalta kuuluu huonoja uutisia. Epidemia lähtenyt huolestuttavasti uuteen kasvuun. THL on päivittänyt 24.9.2020 suositusta kasvomaskien käytöstä kansalaisille. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla.  Olemme keskustelleet asioista myös paikkakunnan ylilääkäri Tuomas Parmasen kanssa.

Suositamme nyt, että seurakuntalaiset pitäisivät maskia sekä kirkossa että muissa seurakunnan toimitiloissa. Maskin kanssa vaihtoehtoinen käytäntö on visiirin käyttö, jollaisia olemme nähneet esim. paikallisen apteekin työntekijöillä. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun ollaan pienemmissä tiloissa ja turvaetäisyyksien toteutuminen on epävarmaa.

Turvavälien mahdollistamiseksi tehdään uusia konkreettisia toimia: Pyhäinpäivän iltakirkko sekä kauneimmat joululaulut –tilaisuudet jaetaan useampaan osaan. Kenties jokin muukin joulunajan tilaisuus. Saattaapa olla, että joku tapahtuma pidetään ulkona tai striimataan. Tätä mietitään nyt.

Turvavälien lisäksi pyydämme kaikkia kiinnittämään entistä tarkemmin huomiota käsihygieniaan. Eli käsiä tulee pestä usein, minkä lisäksi käsidesiä kannattaa käyttää. Ja tämä lienee jo itsestään selvää: tilaisuuksiin tullaan vain terveenä.

Kahvituksia pidetään harvoin, niin kauan kuin tilanne on mikä on. Silloin kun tarjoilu nähdään perustelluksi, käytetään ”Take away” –periaatetta, jossa tarjottava annostellaan valmiiksi. Säilytetään kuitenkin näissäkin hetkissä maltti ja sen mukainen turvaväli, vaikka puhuttavaa olisikin kertynyt.

Ylilääkäri suosittaa vapaaehtoisuuteen perustuvan osallistujalistan keräämistä tilaisuuksissamme. Tässä ideana on se, että jos tulee ilmi koronatartuntoja, altistuneet saadaan nopeammin tavoitettua. Nimilistoja säilytetään kuukausi tilaisuuden jälkeen, minkä jälkeen ne hävitetään. Pyydämme teitä yhteistyöhön tässä asiassa – käytäntö on kaikkien parhaaksi!

Lopuksi. Näiden suositusten tarkoituksena on paitsi varjella meistä jokaista myös mahdollistaa seurakunnan kokoavan toiminnan jatkuminen. Tilannetta seurataan, ja ohjeita annetaan kulloiseenkin tilanteeseen reagoiden. Tämä voi merkitä välillä käytäntöjen kiristymistä, välillä höllentymistä.

Pyrkikäämme säilyttämään usko, toivo ja rakkaus kaikesta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti