sunnuntai 22. joulukuuta 2024

Joosefin "aviokriisi" ja meidän kriisimme.

  Pyynnöstä julkaistaan kirkkoherran saarna Marian puoliso Joosefin "aviokriisistä", joka voi auttaa meitä omissa kamppailuissamme. 

SAARNA 4. ADV.  2024 MATT. 1:18-24

 Raamatusta löytyy useita miesten kasvukertomuksia. Voimme lukea esimerkiksi Jaakobista, Joosefista ja Mooseksesta. Tänään pääsemme kulkemaan hetken Marian puoliso Joosefin matkassa. Hän joutui kohtaamaan suuren kriisin elämänsä ydinalueilla, parisuhteessa. Oli kyse toisen luotettavuudesta. Koska me luemme joulukertomuksia varsin romanttisten silmälasien läpi, saatamme olla sokeita niiden karheille yksityiskohdille. Kertomus Joosefista ja hänen selviytymisestään sopisi teemansa puolesta mainiosti moniin aikakauslehtiin. Julkkisten parisuhteisiin liittyvät kiemurat ovat varmaankin luetuinta ainesta näissä lehdissä.

 Joosef siis joutui kohtaamaan kysymyksen uskottomuudesta. Kihlaus oli tuon ajan yhteiskunnassa yhtä sitova kuin avioliitto. Oli suuri onnettomuus ja häpeä, jos kihlattu morsian olikin jo raskaana. Joosef  oli kunnon mies, eikä halunnut järjestää asiasta skandaalia. Hän päätti hoitaa asian kaikessa hiljaisuudessa. Voisimme sanoa, että hän päätti käyttäytyä tässä asiassa kuten mies. Hän halusi pelastaa sen, mikä oli pelastettavissa. Hän alkoi orientoitua uudelleen ja pyrki jatkamaan elämää. Tämä oli hänen ratkaisunsa. Samaan tulokseen päätyvät monet myös nykyaikana. Ainakin silloin, jos uskottomuus on toistuvaa. Toiset taas pyrkivät jatkamaan yhteiselämää ja pyrkivät rakentamaan uudelleen sitä, mikä on mennyt rikki. Kumpikaan tie ei varmaankaan ole helppo. Elämä ei ole mustavalkoista, vaan ratkaisuja joudutaan usein etsimään kahden huonon vaihtoehdon väliltä.

 Kriisit ja uhat kohtaavat meitä kaikkia jossakin muodossa. Parisuhteeseen tai sen puutteeseen liittyvien kamppailujen  lisäksi joudumme kohtaamaan muunkinlaisia kriisejä. Kristittynä eläminen ei merkitse sitä, että välttyisimme niiltä. Sen on varmaan jo kokemuskin osoittanut. Tästä myös meidän Herramme puhuu vertauksessaan kahdesta rakentajasta. Sateet, tulvat ja myrskyt koettelevat jokaisen elämän rakennusta. Niistä saavat osansa yhtä lailla hurskaat ja jumalattomat.

 Silloin, kun meidän elämäämme iskee myrsky, koetteille joutuu ennen muuta usko Jumalan hyvyyteen ja huolenpitoon. Sinä olet ehkä joutunut kamppailemaan pitkäänkin, jopa vuosikymmeniä vaikeiden asioiden kanssa. Tiedät, kuinka toivottomuus ja kyynisyys tahtovat pyrkiä valtaan. Lisätaakaksi tulee oma heikkous ja sielunvihollisen syytökset omassatunnossa. Silloin, kun on itse heikoilla, vihollinen on kohta kimpussa ja painaa päälle. Kuinka sammutamme pahan palavat nuolet ja kestämme koetuksessa? Periksi antaminen on tällaisina aikoina todellinen uhka.

 Joosefin kohdalla asiat ratkesivat Jumalan antaman ilmestyksen kautta. Hän sai ylhäältä valoa synkkyyteensä ja pääsi näkemään asiat uudesta perspektiivistä. Tässä olikin kyse jumalallisesta suunnitelmasta. Meidän ei kuitenkaan pidä odottaa, että Jumala lähestyisi meitä unien kautta tai jollakin muulla poikkeuksellisella tavalla. Sellaisesta ei ole takeita. Sen sijaan meidän on syytä syventyä Raamatun sanaan. Se kertoo meille, että Jumala kuljettaa omiaan usein kärsimyksen ahjon läpi. Apostoli Paavali kirjoittaa – epäilemättä omiin kokemuksiinsa nojautuen: ”Me riemuitsemme jopa ahdingosta, sillä tiedämme, että ahdinko saa aikaan kestävyyttä, kestävyys auttaa selviytymään koetuksesta ja koetuksesta selviytyminen antaa toivoa.” On asioita, jotka pitää tietää, silloin kun ahdistukset ja muut raskaat tunteet valtaavat mielen – nimittäin, että ahdinko saa aikaan kestävyyttä.

 Näin Jumalan sana voi rohkaista meitä ja avata meille uuden näkökulman kovalta tuntuvan todellisuuden keskellä: entäpä jos tie, jota nyt kuljen onkin juuri Jumalan tie, kuten oli asia Joosefin kohdalla. Ehkäpä minussa luodaan parhaillaan kestävyyttä. Sanan pohjalta rohkenemme uskoa: olen kaikesta huolimatta Jumalan käsissä. Minulla on Vapahtaja, Jeesus, joka pelastaa minut kaikista synneistäni. Hän on lupauksensa mukaan minun kanssani joka päivä maailman loppuun asti. Sitä tarkoittaa tuo nimitys Immanuel, jonka Matteus liittää Kristukseen.

 Myös VT:n lukukappale muistuttaa Jumalan läsnäolosta.  Herra, Jumalasi, on sinun kanssasi, hän on voimallinen, hän auttaa. Siksi ei pidä antaa käsien hervota. Joskus saattamme  tarvita sielunhoitajan apua, jotta voimme rohkaistua uskomaan Jumalan lupaukset omalle kohdallemme. Tämä on ainakin oma kokemukseni. Älä sinäkään arkaile kääntyä luotettavan kristityn puoleen silloin,  kun et itse näe tietä eteenpäin.

 Japanin kielessä sana kriisi muodostuu kahdesta merkistä, joista toinen tarkoittaa uhkaa ja toinen mahdollisuutta. Kriisi voi olla myös mahdollisuus kasvuun. Ehkä on niin, että me emme kasvakaan uskossa millään muulla tavalla. Heprealaiskirjeestä luemmekin: ”Teidän kärsimyksenne on kasvatusta. Jumala kohtelee teitä omina poikinaan. Onko sellaista poikaa, jota isä ei kurittaisi?” Tällaista kuritusta ei kirjeen mukaan pidä väheksyä eikä sen pitäisi myöskään antaa masentaa. Tämä vaara on kuitenkin todellinen. Väsymisen ja katkeroitumisen voi estää vain se, että otamme kaiken Jumalan kädestä ja heittäydymme koko painollamme Jumalan lupausten varaan.

 Heprealaiskirjeen kirjoittaja jatkaa opetustaan sanoilla, jotka jokaisen kannattaa painaa mieleensä: ”Vaikka kuritus ei sitä vastaan otettaessa koskaan tunnu iloiselta vaan ikävältä asialta, se lopulta antaa näin valmennetuille hedelmänsä: rauhan ja vanhurskauden.” Huomaa sana ”lopulta”. Jos elät nyt pimeydessä, odota sittenkin aamua. Se tulee aikanaan, jos et hellitä, vaan pidät kiinni Jumalan lupauksista. Yksi tällainen lupaus on päivän UT:n lukukappaleessa. ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.

Huomaa sana ”mistään”. Kaikissa asioissa on lupa ja mahdollisuus kääntyä Jumalan puoleen. Vaikka tilanne ei heti muuttuisikaan, on mahdollista löytää lepo Jumalassa. (Tätä Lutherkin tarkoittaa selittäessään yli ymmärryksen käyvää rauhaa. Ymmärryksen mukainen  rauha on sellainen, että tilanne muuttuu, ja siksi löytyy sisäinen rauha. Yli ymmärryksen käyvä rauha voidaan löytää ahdingonkin keskellä. Elämä on arvaamatonta, siinä ilot ja surut, toivo ja toivottomuus, valo sekä pimeys vaihtelevat alati. Siksi tarvitsemme yli ymmärryksen  käyvää rauhaa. Tällaisen  rauhan Jumala lupaa.)

 ”Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.” Jumalan ilmoituksen valossa Joosefin kipeä elämäntilanne tuli kokonaan uuteen valoon. Hän tyyntyi ja jatkoi elämäänsä yhdessä Marian kanssa. Ei heillä kyllä ollut helppoa jatkossakaan. Edessä häämötti jo pakolaisen osa vieraassa maassa. Mutta sielläkin Herra oli heidän kanssaan ja piti heistä huolen. Rohkaiskoon nämä Joosefin vaiheet niin meitä miehiä kuin teitä naisiakin panemaan toivomme niihin sanoihin, jotka profeetat,  apostolit ja Herra itse ovat lausuneet. Ne pysyvät silloinkin, kun kaikki muu horjuu. Ne lahjoittavat  anteeksiantamuksen  ja hyvän omantunnon. Ne tuovat  tulevaisuuden ja toivon.